Sateenkaari-ihmisten kohtaama hengellinen väkivalta ja eheytys evankelis-luterilaisessa kirkossa -kyselyn tulokset osa 2

Sateenkaari-ihmiset kohtaavat hengellistä väkivaltaa ja eheyttämistä sekä evankelis-luterilaisen kirkon jäseninä että kirkon työntekijöinä. Yksittäiset sateenkaari-ihmiset ovat omilla kokemustarinoillaan nostaneet asiaa eri medioissa esiin, mutta kokemuksia on enemmistön toimesta vähätelty ”yksittäistapauksina” ja ”marginaalisena ilmiönä”. Olen myös itse kirjoittanut evankelis-luterilaisen kirkon sisällä tapahtuvasta hengellisestä väkivallasta ja eheytyksestä tutkimustietoperusteisesti ja omia kokemuksia kertoen. 

Eheyttämisestä on evankelis-luterilaisessa kirkossa vaiettu ja ilmaistu, että sitä tapahtuu vain herätysliikkeissä ja erityisesti herätysliikkeiden leireillä. Me sateenkaarevat evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet ja työntekijät sekä sateenkaarierityistä työtä tekevät tiedämme, että tämä ei ole totta.

Tulevana vuonna 2024 ilmestyvää kirjaani varten olen toteuttanut kaksi anonyyminä kyselyä ev.lut. kirkon sateenkaareville jäsenille ja työntekijöille. Kyselyn ensimmäisessä osassa kartoitin hengellisen väkivallan ja eheyttämisen laajuutta seurakuntayhteisöissä, perheissä ja työyhteisöissä.

Tässä toisessa osassa kartoitin sitä, ketkä ovat väkivallan tekijöitä, millaista tukea uhrit ovat saaneet ja mitä puutteita tuen saamisessa on ollut.

Tiedosto on vapaasti ladattavissa. Lähde “Ani Iivanainen 2023” mainittava tiedoston tietoja käytettäessä.

Aiemman ensimmäisen osan tulokset löytyvät vanhemmasta postauksestani täältä.